tisdag 25 januari 2011

Dinkellimpa med äpple & kanel

Ännu ett av mina favorit bröd som går aldeles utmärkt att dubbla och frysa! Receptet är taget från en av alla min Gi böcket.

Till 1 limpa behöver du:

25g jäst
3,5 dl vatten
1 tsk salt
1 msk kanel
1 msk olovolja + till formen
2 st grovt rina äpplen
1msk flytande honung
2 msk linfrön
10 dl dinkelmjöl fulkorn


Gör så här:

Rör ut jästen i finger varmt vatten (37g). Tillsätt, salt, kanel honung, olivolja, äpplen, linfrön, solrosfrön och 9 dl av mjölet. Arbeta degen smidig för hand tills degen lossnar från kanterna i bunken.

Låt degen jäsa i bunken i 60 minuter. Smörj en bröd form som rymmer 1,5L med olivolja. Ta degen ur bunken och arbeta in resten av mjölet. Lägg i formen. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda längst ned i ugnen på 225 grader ca 25 minuter. Spruta med vatten nån gång under tiden.


(När du bakar med dinkel så ska degen vara något lösare än vanligt)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bilderna tillhör mig och får inte kopieras!